- Totalt 0 kr
Låt mig presentera det lilla huset som jag köpte julen 2005 efter en omfattande brand och där vi nu har vår butik.
Historik
(Källa: Stadsantikvarie Henrik Ranby)
Byggnaden uppfördes som bostadshus för Höganäsbolaget i anslutning till gruvschaktet "Besväret", sannolikt på 1860-talet. Huset är ett av de sista bostadshusen som byggdes i korsvirke i Höganäs, innan man helt gick över till murade tegelhus. Huset kom att "slås ut" i en stadsplan från 1950-talet, övergick i kommunal ägo och användes under en period av Höganäs kommun för socialtjänsten.
Nutid
Denna ovanstående period avslutades med tre mordbränder under september 2005. Under den sista branden totalförstördes bl a taket. I december samma år skrev Kullabygdens Byggnadsvård kontrakt med Höganäs kommun om att köpa huset. Därefter arbetade vi ett drygt år med att återställa huset efter ett halvsekel av allt från bristande underhåll till ren vandalism. Lördagen 3 februari 2007 flyttade vi in vår butik. Det värsta renoveringsarbetet är gjort men mycket finputs återstår ännu och vi hoppas ni ska bli inspirerade av vad som kan göras med ett utdömt litet rivningsobjekt. Detta med enkla traditionella material och metoder och till en förhållandevis låg kostnad dessutom. Därutöver har en liten länga uppförts i traditionell korsvirkesteknik och trädgården är på väg att återskapas i gammal stil.
Här följer renoveringsdagboken
27 dec 2005. Skrev på köpeavtalet i torsdags men det dröjer åtminstone tills i maj innan vi tillträder officiellt. Huset är i bedrövligt skick. Stora delar av taket är uppbrunnet, 4 av 11 takstolar utdömda och en preliminär beräkning ger att knappt hälften av pannorna går att rädda. Nedervåningen en enda soppa. Men socialnämnden har lovat komma imorgon och röja upp efter sina senaste hyresgäster. Det brann 28 september och har stått sedan dess med bristfälliga presenningar. Möglet kryper ner från masoniten i undertaket längs väggarna. All elen måste bytas. Det förefaller vara tryck i oljepannan men utan el kommer man inte långt och expansionskärlet hittades nedfallet på den utbrunna vinden idag. Vi har ägnat dagen åt att försöka få tag på en elektriker som de facto jobbar i mellandagarna. Jag inser att det blir en utflykt till rörmokeriet i morgon. (Det blev det inte. De dömde ut systemet utan att ha tittat på det...) I morgon vidtar stora räddningsaktionen. 3 grabbar kommer in och röjer och "säkrar" huset. Presenningar på toppen, igenspikade fönster och luckor. Byta lås. Skyffla ut krossade takpannor från vinden och rädda eventuellt hela. Vräka ut masonit, linoleummattor och annat som håller fukt från nedervåningen. Och sedan få ordning på värme och avfuktare. Innan det blir kallt och värmesystemet fryser sönder för gott… Sotaren måste också ringas. Och sedan måste vi förstärka takstolarna och bräda och pappa ett undertak så fort som möjligt. Vad har vi gett oss in på…?
28 dec 2005. 3 containrar brunnet trä och schaktmassor senare. På eftermiddagen kom kommunens gubbar och röjde upp gammal disk och mögliga sängkläder från 3 månader tillbaka. Vilken skillnad!
29 dec 2005. Vi fortsatte riva innertak. När man satte kofoten i den gamla sura treetexen fick man hoppa undan snabbt! Den hade hållit kvar vatten mot undersidan av vindsgolvet och det bruna illaluktande vattnet var inte roligt att få i huvudet...
30 dec 2005. Fick igång pannan med provisorisk el. Hittade ett nyinsatt expansionskärl i källaren. Som fungerade. Bingo!
2 jan 2006. Drog in serviskabel. Tack till Höganäs energi och vår elektriker som ställde upp i mellandagarna innan kylan slog till! Pannan igång med provisorisk el över natten. Jag och grannen stod och såg röken ur skorstenen på kvällen och blev nästan tårögda.
3 jan 2006. Avslutat nedrivning innertak.
4 jan 2006. Intern-el installerad.
12 jan 2006. Vattnet påkopplat.
14 jan 2006. Värmesystemet luftat. Äntligen värme i hela systemet!
18-19 jan 2006. Förstärker takstolarna närmast skorstenen, där det brunnit som värst.
21-22 jan 2006. Vi lägger tak! 13 grader kallt och strålande sol.
Riktig skidsemesterkänsla. Bilar tutar och folk stannar och fotograferar. En och en halv vecka stod ställningen. Otroligt skönt att ha det gjort.
23 feb 2006. Nu har vi fått 2 kubik diesel också så nu ska vi klara uppvärmningen resten av året. Många, många har stannat och berättat minnen från förr. Grisen i hörnet i hörnet av trädgården, luftgevärskulorna i cykelskjulets vägg och skrivbordet med alla lönnfacken på Franz och Helena Åkerbergs tid. Jätteroligt! Vi har försökt städa trädgård och gata men vintern är osannolikt envis..
6 mars 2006. 12 ¤ kallt och 3 dm snö. Inte mycket vi kan göra. Kontaktade inskrivningsmyndigheten för att förbereda transportköp men deras experter tyckte det verkade för komplicerat…
20 mars 2006. Mätte upp och beställde nya fönsterbågar till fönstren i hallen och köket som brandkåren sågade sönder. Lämnade in de hela bågarna från resten av huset på glasning med blåst glas. Glasmästaren en riktig pärla
28 mars 2006. Skorstensinspektion.
8 april 2006. River det gamla vindsrummet.
14 april 2006. Byggnadsnämndens beslut vinner laga kraft och köpet kan nu avslutas
april-maj 2006. Läktar sydsidan av taket.
5 maj 2006. Köpet genomfört. Fick finansieras genom ett privatlån till mer eller mindre ockerränta eftersom lagfart för den avstyckade fastigheten inte finns än.
19 maj 2006. Sågar ner fyra döda almar längs södra staketet.
22 maj 2006. Flaggstången på plats i det gamla fundamentet.
26 maj 2006. 3 starka grabbar och Lars med kranbilen pallar ner allt takteglet från vinden genom gavelluckan där det legat sedan i vintras.
8 juni 2006. Hämtar beställda träd och buskar. Äntligen en början till en trädgård! (Äpple: Filippa, päron: Williams, plommon: Grön Reine Claude, 3 vita syrener, 1 Laburnum pendula, 3 häggmisplar, 2 skogsolvon, 1 Rosa Helenae, 1 Mme Hardy, 1 Mme Pierre Ogier, Mme Plantier samt Alba Maxima) Vill ha en Ghislaine också... Det kommer faktiskt upp lite originalväxter också, en fantastisk röd pion, 1 rabarber och en stor fjäderbuske.
26 juni 2006. Vår sommarjobbare har kommit igång på allvar. Städat vinden och lagt ut mjölkpapp på golvet, städat nedervåningen och lagt ut mjölkpapp på golvet, tjärat korsvirket och håller på att tvätta teglet i fasaden. Muraren bokad för att titta till fasaden till hösten. BJ bokad för att titta till korsvirket. Häromveckan köpte jag ett gammalt fönster med karm och blåst glas som kommer att passa perfekt istället för det utbrända vindsfönstret på västgaveln. Kittat och målat. Ska hämta ett par ytterdörrar på Råå nästa vecka. Förhoppningen är att de kan passa. (Kanske för mycket 20-tal? Vilken beslutsvånda…) Sitter med tapetbeställningen ikväll och finputsen kom från Målarkalk i förra veckan. Vi ska försöka hinna med invändiga snickerier innan september. Äntligen börjar det kännas som om vi kommer någon vart! Problemen är fortfarande 1) att få upp pannorna på yttertaket och 2) att få ut alla spikarna ur innertaken…
5 juli 2006. Ett par kompisar har erbjudit sig att fixa yttertaket. När värmeböljan lagt sig. Det är nog inte nyttigt för vare sig pappen eller takläggarna med 28 grader i skuggan… Tankarna går osökt till i vintras när vi lade upp pappen i 13 minus… Petter, sommarjobbaren, har jobbat på ordentligt. Målat västra gaveln med samma brända umbra som vi använde till staketet. Vindskivan (den enda som vi sparade) blev vit trots att de tidigare kulturlagren talade för brunt. Sedan har vi påbörjat Gula rummet/gamla matrummet. Östra gavelväggen fick gips och ett lager Lip Multi. Därefter blir det en mycket vacker ljust ockrafärgad kalkputs. Två olika tapeter valda. De är planerade till innerväggarna medan fönsterväggen troligen blir putsad. Lägger tillbaka Tretex i facken mellan bjälkarna och frångår sedan traditionen och målar bjälkarna. I Gröna rummet blir det pappspänt i taket och i hallen/köket pärlspont. Jag vill gärna visa på olika stilar och tekniker, helst utan att det stackars lilla huset upplevs som alltför plottrigt, förstås...
De 6 fönstren i sydfasaden är också påbörjade. Åtminstone karmarna. Bågarna oljar vi för att stoppa förfallet men sedan får de vänta till vintern. Och så måste nya beslut tas när det gäller foder istället för de fula plåtarna som sitter där nu. Petters långa att-göra-lista på dörren fick en ny punkt, takfoten är nog inte heller målad på länge… En plan börjar också behövas för eldragningen invändigt. Tack och lov kan vi spara nästan alla brytare och uttag. Vattenspridaren på från morgon till kväll. Hemma på morgonen, här på eftermiddagen och i grönsakslandet på kvällen. Personligen tycker jag att värmeböljor är klart överskattade… Uppehåll är ju kul när man har många målningsprojekt ute men inte den här värmen. Vågar inte kalkputsa heller.
10 augusti 2006. Gert har jobbat de senaste två veckorna och nu går det undan. Östra gaveln bytt och vindskivor och vattbrädor uppe. Idag flyttas ställningen till västra gaveln för byte av fönster samt de tre planken ovanför. Gert har dessutom hunnit sätta upp alla fönsterfodren. Tjusigt värre! Rickard, vår superduktige litauiske målare, hade två kompisar som ville ha lite jobb. De höll på en vecka i slutet av juli med att lägga upp pannorna. Det gick bra tills Petter hittade dem redlöst berusade på lördagsmorgonen. Så dem fick vi skicka hem. Med sydsidan alldeles för oblandad och norrsidan till hälften lagd… Martin jobbar på med ytskikten i de tre första rummen och en god vän till honom håller på att anlitas för att skrapa, slipa och måla snickerierna. Och så måste vi flytta byggelen snart. Och få den där eländiga lagfarten så att likviditeten kan hjälpas upp en aning… Fick fönsterbågarna till hallen och köket från Mogrens efter fyra månaders beställning. I längsta laget…
26 augusti 2006. Rickard fick dit en ny kompis, som lade upp de sista pannorna och murade nocken. Johan skrapar effektivt och Jonas kom med en grävare i tisdags. Kabelanvisning ordnades snabbt, varvid framkom att det förutom el och tele i Ånggatan går det fyra (!) högspänningskablar till Höganäs AB längs gränsen till grannen. Kan ju vara bra att veta… Grannens bil stod i vägen. Jonas grävde runt den och Lars lyfte oljetank över den med kranbilen men när Gunilla kom med ett lastbilslass makadam blev vi tvungna att dra iväg den… Idag har Petter jobbat med att måla västgaveln, kitta fönsterfoder, måla dropplister och dra ner tapeter (de sista). Cederhags anlitade för att ordna elen. Henrik Ranby ordnade med ett intyg att byggnaden är q-märkt. Och igår skickade vi in lagfartsansökan till tingsrätten. Då först kom någon på att lagfart måste sökas inom tre månader… Vi får se hur det går.
4 september 2006. Nu är ställningen tillbakalämnad och elen flyttad. Gert kom tillbaka från semestern och satte in de båda nya dörrarna. Dropplisterna under fönstren är jättefina. Innertaken sandblästrade. Stackars Petter höll på en hel dag med att försöka skura bort fläckarna efter möglet, helt utan resultat. Blästringen tog en timme för samtliga innertak på nedervåningen. Det stod ett moln runt huset och grannrna trodde det brann igen.. Men resultatet blev fräscht! Noteras bör att det inte är en metod jag skulle rekommendera till trävirke utomhus eftersom det sliter en hel del på träet.
28 september 2006. Återinvigning för speciellt inbjudna, dvs alla som på något sätt bidragit till att rädda huset, för att fira att det fortfarande lever ett år efter branden
November 2006. Under oktober blev inte så mycket gjort som önskat men nu under november har ytterväggarna färdigställts med infärgad finputs i gula och gröna rummen.
December 2006. Under december har Martin skrapat och målat golvlister samt målat takbjälkar och det grå golvet i gula rummet. Där ovanför har han spänt papp i tre fack. De två nästa har lämnats obehandlade medan det sista vitlimmats. I gröna rummet limfärgsmålad treetex. Nya hålkälslister till taken från Optimera. I hallen pärlspont.
Januari 2007. Cederhags har dragit el till sydsidan längs yttertaket på vinden och sedan ner. Enormt skönt med belysning och lite värme. Undercentral på lagret. Gert och Eli isolerar vinden. Mer värme! Martin har målat hallgolvet rutigt. Två veckor före öppnandet. Vågar vi gå på det? Eli har målat de nya innerbågarna från Hbg finsnickeri. Nu ska de bara hyvlas till och glasas. Kajsa har finstädat och sedan flyttade vi på två dagar. Puh!
Februari 2007. Vinden färdig! Ska bara städas. Nästa projekt inne blir köket och vindstrappan.
Mars 2007. Bengt Jacobsson har börjat bygga uthus. Efter att Tomas varit inne med stora grävaren och skövlat halva trädgården… Och grävt upp flaggstången… Och nu vet jag inte hur jag ska få dit den igen. Suck… Men korsvirkesstommen blir fin. Bengt har huggit och sågat i en hel vecka. Toaletten installerad! Golvet blev jättefint. Golvgips direkt på gamla golvet, primer, lip och Victoria-plattor. Uthuset rest på 2 dagar. Kranbil till takstolen. Stommen tjärad. Vindstrappan monterad och målad, väggarna putsade. Skorstenen putsad på vinden. Grunden nerknackad på västgaveln och sydsidan. Ytterdörren skrapad och grundmålad.
April 2007. Köket strippat till grunden. Nu väntar bara målning och putsning. Taket lagt på uthuset. Teglet beställt till väggarna (Sevilla). Väl ljust, komplettering beställt (Murano). Lilla trädgården planterad. Buxbomskanten sträcker sig bortom hörnet och inbjuder till att fortsätta mot nya äventyr...
Maj 2007. Kanske gräs istället för grusgångar…? Blått i köket…? Storflytt! Martin, Petter, lilla nyfödda Sophie och jag tömmer gamla butiken med traktor.
Juni 2007. Avslut uthus. Fönstren kommer i. Det där uppe kommer från Möllehässle, de där nere från Ståhles i Arild (nya karmar från Finsnickeriet och 5150-hörnjärn). Gert lägger vindsgolv och bygger trappräcke.
Juli 2007. Nytt staket i söder. Äntligen! Nu är det bara köksväggarna som fortfarande känns sunkiga. Petter och Gert har gjort jobbet, stolparna är överblivet virke från takstolen. Lollo har målat fönsterkarmarna i hallen och köket. Petter glad över avlastningen. Phlox, aster och höstanemoner planterade i stora rabatten. Flaggstångsprojekt på gång.
Augusti 2007. Anders kom med minigrävare och gjorde gångar. Grävde också ett stort hål mitt på den pyttelilla gräsmatta som blev kvar. Sen kom Lars och lyfte i den gigantiska fundamentklumpen. (Petter hade knackat betong med inhyrd knackare i två dagar för att den skulle gå att lyfta…) Jonas gjorde kilar och Henrik blev extrainkallad för att återskapa bottenbeslaget som kommit bort i flytten.
September 2007. Anders Bengtsson färdigställer ytterbågarna. Jättefina! Planterar och flyttar. Börjar bli dags att göra en karta med alla växter. 2 stora projekt inför våren är uthusrabatten och den längs sydsidan. Undrar om Sofia kan putsa grund också…?
Oktober 2007. Vindsgolvsprojektet har avstannat men Kajsa och Sofia har skurat och kalkat de två tredjedelar som finns. Kajsa har också målat bjälkar i kökstaket och Gert har satt upp pärlspont. Sedan fick Sofia ta över och avsluta listverket. Hon har också tagit över avslutet av innerfönstren. Så nu är de upptejpade. Det konstiga är att det saknas två bågar… Beställde jag bara till 8 fönster och har jag sedan sålt det gamla jag hade tänkt använda? El dragen i resten av huset + uthuset. Fantastiskt med lampor i köket och på lagret!!!
November 2007. Sofia har visat sig kunna bredspackla så hon har tagit över köksväggarna medan Kajsa målar skåpsluckorna. Bergblå. Kände mig redo att ringa Tomas. Han skickade 2 killar efter bara ett par dagar som lade 24 kvm + kullersten längs huset utåt gatan på 6 h. Plötsligt blev det prydligt på baksidan också! Dagen efter kom de dessutom och städade efter sig. Fantastiskt! Hinner jag imorgon ska jag olja lite till av köksgolvet. Tänder massor av ljus i skymningen och folk kommer in "bara för att det ser så mysigt ut". Kul!
December 2007. Upptäckte 3 dm vatten i källaren under mellandagarna. Jättekul! Högt grundvatten? Läckage? Igensatta dagvattenavlopp? Visade sig vara invattnet som läckte precis bredvid källartrappen. Några samtal till kommunen, en dränkbar pump, 14000 kr och ett par veckor senare har jag ny servis i Ånggatan istället för dragning genom hela trädgården. Härligt…
Januari 2008. Tapeterna kommer upp! Helt fantastiskt!! Jag köpte rullarna för ett och ett halvt år sedan… Lite kinkigt i köket där vi behövde komplettera… Gert och Sofia lägger golv på vinden och i uthuset. Jag finmålar lite lister och städar.
Februari 2008. Sofia lägger golv i uthuset. Jag städar tegellagret tills armarna domnar. Bokstavligen…
Mars 2008. Murar och målar fönsterväggen på lagret. Målar dörrfoder lager. Får kökshyllan från snickeriet (Hbg), Sofia målar TZ. Sofia målar insidorna köksluckorna. Äntligen! Planterar Taxus, Wisteria och fler buxbom. Beställt bokehäck och rosenrabatt. Ordnar rabatter kring Crataegusträden. Sätter upp spaljéer.
April 2008. Lägger sten under grinden. Sofia målar snickerier i trädgårdsrummet/lagret vetegrå. Samt fönsterväggen putsvit.
Maj 2008. Jonas murar grunden och skorstenen äntligen fixad. Grönsakslandet på plats. Sofia har målat korsvirket (uthuset, söder och väster med bryggsmörja) (huset söder, väster, öster med 5 l bryggsmörja + 0,5 l bränd umbra)
Juni 2008. Pia sköter trädgården. Skönt! Jag hinner inte riktigt med allt jag vill med en ettåring med på jobbet.. Rosorna blommar fint men 3 månaders torka är inte kul… Sofia putsar skorstensstocken och jag målar fönsterfoder utvändigt med Kittvit. Rostgenomslag på de nyrenoverade. Troligen pga obehandlad skruv. Rostgenomslag även på ”mitt” järnmönjade hallfönster (högra halvan utifrån) med rostfria spik. Inga rostgenomslag på köksfönstret som har förzinkade hörnjärn med rostfri spik. ”Anders” fönster järnmönjade och täckmålade (fläckade) igen nu i maj.
Juli 2008. Gavelväggen på vinden limfärgad och trappräcket målat i TZ + CM Skorstenen slutbesiktigad. Sofia har lagat skorstensstocken där nere med Kulebruk 0-4 samt 0-2. Därefter opigmenterad sandkalk över alltihop. Lip på de ställen där tapetklistret ställde till mest bekymmer.
Augusti 2008. Gert bygger upp cykelskjulet igen. Överbliven Douglasgran (från ett bygge i Viken), Bränd umbra. Gamla fönster och dörrar.
September 2008. Premiäreldar i kaminen!
Oktober 2008. Gavelfönstret åt väster läcker och vi har fått en fin fuktfläck på treetexen i gröna rummet!
Mars 2009. Nya hängrännor och stuprör på sydsidan i zink.
April 2009. Fyller på med perenner och påbörjar pergola som vindskydd åt väster. Veranda projekteras.
Oktober 2009. Och så har turen kommit till de två stackars källarfönstren, som är nergrävda i varsitt gallerförsett schakt med gjuten botten och fall inåt. Varför??? Vi börjar med att bila bort och gräva ur botten och beställa nya karmar. Bågarna behövde bara en massa olja och kärlek.
April 2011 Äntligen är källarfönstren monterade och gjutningen borthackad. Nästa projekt blir att byta syllen i nordvästra hörnet som råkat ut för att bli nerasfalterad i gatan efterhand som gatunivån höjts under 1900-talet.
Juni 2012. Målar fönsterkarmarna i det gula rummet Veronagrå. Jättefint!I augusti blir det syllbyte i det nordvästra hörnet av huset, det som hamnat under vägytenivå under årens lopp.
Juli 2012. Sven fogar om fasaden där det behövs runtom, även skorstenen som var i dåligt skick. Tyvärr påskyndar nog det temporärt isatta insatsröret förfallet. Det börjar bli bråttom att ta glidgjutningsprojektet...September 2012Plockar äntligen ut den gamla varmvattenberedaren från brygghuset och målar om. Det blir jättefint! Nu ska bara belysnignen upp...
Oktober 2012. Avlägsnar den halvgamla terrazzo-yttertrappan som en förberedelse till sylljobbet och blottlägger ett stort svart hål under tröskeln till ytterdörren.
November 2012. Provisorisk trappa och uppallning under tröskeln men nu kommer vintern...
Januari 2013. Belysningen uppe i brygghuset. Tjohoo!
Februari 2013. Syllbyte på gång! Domstens Kulturbyggnadsfirma påbörjade jobbet idag. 3 m rutten syll (pga felaktig anslutning av trappa) är på väg bort och ny 6" ek från Nyhamns såg på väg in.
Mars 2013. Nya hängrännor på norrsidan.
April 2013. Passar på nu när det är torrt och målar vedskjulet med enstrykningsfärg, 50 % Bränd umbra, 40 % rå linolja och 10 % terpentin. Det blir jättefint!
Maj 2014. Äntligen börjar den efterlängtade verandan på västra gaveln ta form. Ny dörr från Törnqvists snickeri och snickarglädje inspirerad av andra bevarade höganäsiska verandor. Det syns spår i gaveln efter ett litet tak och man förstår verkligen varför de en gång byggde ett. Jag har nog aldrig varit med om en så utsatt byggnadssida, regnet verkar alltid komma horisontellt från väster där och söka sig in genom varenda liten springa. Vattenpölar innanför dörren på hallgolvet har inte varit en ovanlig företeelse, tyvärr, men det räknar vi nu med att slippa!
Januari 2015. En frostknäpp under jul- och nyårshelgen och så frös slutligen vattenrören till toaletten sönder. De var ledda under golvet ute vid syllen från köket till toaletten och så länge rören för den vattenburna värmen löpte längs med, så gick det bra. Värmesystemet tillkom tillsammans med toaletten på 1940-talet och har fungerat sedan dess men när vi monterade ner värmerören och elementen vid senaste renoveringen, blev den här lilla rördragningen utsatt för mer kyla än den klarade av. En omdragning har stått på att-göra-listan länge men ständigt blivit nedprioriterad. Nu har vi alltså inget val längre. En vinkelslip, en rörtång och en plugg, så kunde vi koppla på vattnet i köket igen i alla fall, för utan kaffe klarar man sig ju inte. Nu inväntar vi professionell VVS-hjälp för omdragning på frostfritt ställe...
Februari 2016. Äntligen behöver vi inte oroa oss för frusna vattenledningar längre!
Fortsättning följer...