- Totalt 0 kr
Du kanske inte är ute i trädgården lika länge i taget så här års. De riktigt ruggiga dagarna njuter man bäst med en kopp te, tittande ut genom fönstret. Alltså måste man planera utifrån detta, både att skapa intressanta vyer som syns inifrån huset, och att uppmuntra till promenader för att uppleva en blomning en bit längre bort i trädgården. Engelsmännen brukar prata om att använda en tredjedel vintergröna växter för att skapa intresse året om. En annan sak man kan tänka på är hur träd och buskar skapar struktur genom sin form på vintern, allt ifrån den självklara ormhasseln till Acer griseums fantastiska bark.
Inte bara formen utan färgen spelar naturligtvis också in, ett strålande exempel är Cornus alba-sorterna med skarpa röda, gula eller orangea kulörer som lyser upp vintermörkret.
Gör inte heller misstaget att klippa ner och städa på hösten, fröställningar är väldigt vackra frostade också.
Och så naturligtvis - vårlökarna som sticker upp så snart snön tillåter och som klarar tuff frost när de måste. Här i Skåne njuter vi av snödropparna från jul och framåt. Här gör vi ett undantag från icke-städnings-regeln. För att de diskreta små vårlökarna ska synas måste man städa lite och förbereda scenen för dem.
Och så har vi de stora stjärnorna så här års, de blommande buskarna. Det finns fler än man kanske tror. Bra tips på blommande buskar/träd är exempelvis vinterjasmin Jasminum nudiflorum mot en varm vägg, Viburnum bodnantense i ett skyddat läge, trollhassel Hamamelis i olika färger och vinterkörsbär Prunus subhirtella.